Колко е важно да бъдеш грамотен (блогър)

Е, мили ми, които следите този блог, който от няколко години издъхва бавничко, надявам се в близкото бъдеще да има какво да четете по-често в това небе от думи. Именно заради това „Небе за птици“ стана „Полети и думи“ – освен нови поетични вдъхновения, ще ви споделям в проза и други мисли и радости, които се надявам, че ще са ви интересни.

Не, не ме хваща логореята отново, нито слагам край на мълчанието, но ако публикувах пост всеки път, когато си помислях за блога си, вероятно щяхте да четете публикации всяка седмица. За съжаление, притисната между задачи и нуждата от почивка, писането остана на заден план, но продължава да ме гъделичка.

Реших да съживя блога с темата за това колко е важно да бъдеш грамотен в онлайн пространството, защото това ще е основата на всичко, което откривате тук. И също - без фалшиви новини, невярна информация и лъжи - „По-малко говори, по-малко говори, и ако може истината само...“, както пише Иван Теофилов. И защото ми се струва, че не осъзнаваме значимостта на това, което си предаваме в интернет, искам да наблегна на тази тема. 

Визуалното съдържание сякаш надделява над текста, и така лека по лека езикът се превръща в инструмент с неособено голямо значение. Толкова много блогъри се появиха, Instagram направи споделянето още по-лесно, както и привличането на читатели, които са повече от всякога заради неограничения достъп на всеки до интернет.

Да, обаче аз си мисля, че не е редно, когато те следят толкова много хора, да правиш толкова много грешки. Струва ми се дори неуважително елементарни думи да бъдат сгрешени. Примери мога да дам много, но този пост не е, за да соча някого с пръст.

Ето няколко съвета от мен как да създаваш качествено съдържание, защото е важно да бъдеш грамотен:

  • Не бързай. Ако някой иска да те чете, дали ще го направиш 15 минути по-рано или по-късно, е все тая. Качеството на текста е толкова важно колкото качеството на снимката. Ако прекарваш часове в редактиране на новата си модерна снимка, защо не прекараш няколко минутки в проверка на думите, които използваш? Да, може и никога да не ти е хрумвало, че „Не знам“ не се пише слято, но ще бъдеш удивен колко е лесно всъщност да запомниш тези малки правила. Сайтът „Как се пише“ е чудесно място за проверка.
  • Чети, чети колкото се може повече. Така ще обогатяваш речника си ежедневно и ще можеш да описваш това, което ти се случва по възможно най-интересен начин. Не, не е все тая дали използваш едни и същи думи. Езикът ни е толкова богат! Освен това вероятно те чете изключително разнообразна като възраст и интереси аудитория. За да запазиш всички тях, е важно да съобразиш и това. Ако аудиторията ти пък е основно създадена от тийнейджъри, то със сигурност оказваш влияние върху развитието им и нека това влияние е най-доброто, което можеш да окажеш.
  • Проверка и пак проверка. Едно е да изядеш буквичка от бързане, съвсем друго да пишеш ЖивееЖ, аС, Убидно, мУдерно, а в същото време да използваш с лекота всички чуждици. Купи си речник, пиши думата в Google, направи нещо, но не бъди неграмотен. 
  • Пунктуацията също е от значение! Съществуват много хубави знаци като запетая, удивителен знак, въпросителна, точка и запетая, скоби, които ще направят текста ти още по-красив и разбираем. Използвай ги и когато твоите последователите те четат, ще открояват ясно интонацията ти и важното, което искаш да споделиш. 

Ако сте съгласни с мен, споделете ми в коментарите – забелязвате ли изобщо грешки? Има ли някаква тенденция в сайтовете/блоговете, които следите, които не харесвате? Има ли някакво значение изобщо езикът за вас?

И се наслаждавайте на този прекрасен месец, в който се надявам по-често да мисля над текста си тук :)


Коментари

  1. И аз съм на мнение, че човек трябва да е грамотен. Проверката е много важна, но и аз от бързане понякога допускам грешки, а уж чета написаното. Искам да кажа, че блогът е интересен и дано намирате малко време за него. Успех в начинанията Ви!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар